Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σπίτι απαλλαγμένο από μικρόβια και χημικά


Η καθαριότητα του σπιτιού είναι σημαντική, εξίσου σημαντικό όμως είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό να μην κάνουν το χώρο επικίνδυνο για την υγεία.
Τα πιο έξυπνα και χρήσιμα μυστικά βρίσκονται σε συνταγές σχεδόν ξεχασμένες και πρακτικές που εφάρμοζαν οι πρόγονοί μας, υπάρχουν όμως και νέες επινοήσεις που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. 

Πηγή: 26 ecopages

Έτσι, μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας οικολογικά και -πολύ σημαντικό για την περίοδο που ζούμε- οικονομικότερα από ό,τι αν χρησιμοποιούσαμε διαφορετικά καθαριστικά από το super market.

Ο μαγικός ευκάλυπτος

Μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο γυάλινο βάζο κι όμως δεν μπορείτε με τίποτα να ξεκολλήσετε την ετικέτα από την επιφάνειά του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι ευκαλύπτου για να αφαιρέσετε τα τυχόν υπολείμματα από κόλλες και τα αντιαισθητικά σημάδια που αφήνουν οι ετικέτες.

Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως εντομοαπωθητικό. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαίου στην ειδική συσκευή καύσης και απομακρύνονται όλα τα ενοχλητικά έντομα.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση αιθέριων ελαίων γενικότερα και του ευκαλύπτου ειδικότερα είναι πως μπορούν να ερεθίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιδερμίδα μας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται αδιάλυτα. Γι' αυτό πρέπει πάντα να επιλέγουμε ένα δεύτερο έλαιο, στο οποίο θα ρίχνουμε το αιθέριο.

Χρήσιμο σαπούνι

Πολλές φορές γεμίζουμε τα καλαθάκια του μπάνιου με μικρά κομμάτια από σαπούνι, τα οποία πλέον δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λόγω του μεγέθους τους. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα υπολείμματα του σαπουνιού, και να δημιουργήσουμε ένα υγρό σαπούνι για τα χέρια με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Πέρα από τα μικρά κομματάκια σαπουνιού που θα συγκεντρώσουμε, θα χρειαστούμε λίγη γλυκερίνη και λίγο ζεστό νερό. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπολ και στη συνέχεια μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα γεμίζουμε τη συσκευή που έχουμε για το υγρό σαπούνι.

Το σαπούνι όμως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κι αλλού. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι καθρέφτες που βρίσκονται στο μπάνιο να γεμίζουν υδρατμούς Μπορούμε λοιπόν να δώσουμε λύση στο πρόβλημά μας με έναν απλό τρόπο: Περνάμε ένα στεγνό σαπούνι πάνω από την επιφάνεια του καθρέφτη και στη συνέχεια σκουπίζουμε με ένα βαμβακερό ύφασμα. Ο καθρέφτης μας δεν θα γεμίζει υδρατμούς με την ίδια συχνότητα.

Σόδα η καθαριστική

Η μαγική καθαριστική δράση της σόδας μάς είναι γνωστή από τις οικιακές παραδόσεις. Αν συνδυάσουμε τη σόδα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων ο πολτός που θα δημιουργηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε συμπυκνωμένος είτε διαλυμένος σε χλιαρό νερό για να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας, του φούρνου και τα πλακάκια.

Προσοχή! Θα πρέπει να αποφύγουμε της ξύλινες ή τις ιδιαιτέρως ευαίσθητες επιφάνειες.

Κεριά μακράς διαρκείας

Αν θέλουμε τα κεριά μας να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια υπάρχει ένας τρόπος για να παρατείνουμε το χρόνο καύσης τους. Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ανάψουμε το κερί, το τυλίγουμε σε μία σακούλα και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα κάνει το κερί να λιώνει πιο αργά προσφέροντας, ωστόσο, την ίδια φωτεινότητα.

Κιμωλία

Από τους πιο συχνούς επισκέπτες των σπιτιών μας είναι τα μυρμήγκια, τα οποία μπορεί να μη μας φαίνονται το ίδιο αηδιαστικά όπως οι κατσαρίδες, μπορούν όμως να μας κάνουν μεγάλη ζημιά τόσο σε τρόφιμα όσο και σε τοίχους του σπιτιού μας. Ένα «κόλπο» που εφάρμοζαν οι παλαιότεροι είναι να τραβάνε μία γραμμή με μία κιμωλία στο σημείο από το οποίο μπαίνουν τα μυρμήγκια στο χώρο του σπιτιού. Η γραμμή ανανεωνόταν συχνά ώστε να υπάρχει πάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου